Kriogén szállítmányok monitorozása

2020.07.04

A biológiai termékek szállítása nagy körültekintést igénylő folyamat, melyekre általában speciális szabályokat kell betartani. Érzékenyebbek a környezeti hatásokra, emiatt rendkívül gondos kezelést igényelnek a szállítás során. A szállítás egy szigorúan körülírt eljárás, meghatározott szabályokkal és protokollokkal, amelyeket szigorúan be kell tartani indulástól érkezésig. A szállítási irányelvek be nem tartása komoly károsodáshoz vezethet. Ebben a cikkben bepillantunk a kriogén szállítás különböző lépéseibe, és javaslatokat adunk, hogy az adatok megfelelő monitorozásával hogyan biztosítható az zavartalan szállítási folyamat.

A biológia gyógymódok napjainkban

A gyógyszerfejlesztés természete lenyűgöző napjainkban. Magával ragadó, ahogy képesek vagyunk a szervezetünk sejtállományát megfiatalítani olyan korszerű technológiákkal, amik csak néhány évtizede jelentek meg a gyógyászatban. A lehetőség, hogy enyhítsük súlyos betegségeket akár a géntechnológia, a vírusvektorok vagy sejtterápiák segítségével, többet jelent a betegek és az egészségügy számára, mint izgalmas kísérlet.

A kormányok törekvése, hogy lépést tartsanak a fejlődés ütemével, rendelkezéseket hoznak egyes regeneratív gyógyszerek gyorsított jóváhagyására, miközben a GxP eljárások betartatásával biztosítják az etikai és betegbiztonságot.

"A sejt- és génterápiával kapcsolatos kutatás és fejlesztés az Egyesült Államokban továbbra is gyors ütemben növekszik, miközben számos termék már a klinikai fejlesztés fázisához közeli

állapotban van." USA FDA

Milyen hatással bírnak ezek az innovatív gyógyszerek és terápiák az szállítási folyamatra? Hogyan lehet eléggé ellenőrizni az disztribúció feltételeit, hogy biztonságosak legyenek ezen életmentő gyógymódok, és ne menjenek tönkre ezek a biológiai alapanyagú gyógyszerek, mielőtt a pácienshez elérnék? Készen áll-e klinikai szállítási folyamat, hogy nagyobb mennyiségű bioalapú készítményt kezeljen?

A továbbiakban nézzük meg, hogy ezen a biológiai minták, készítmények és a sejtterápiás készítmények gondos kezelése hogyan biztosítható rendkívül alacsony vagy kriogén hőmérsékleten.

Nézzük meg egyrészt az számunkra fontos kritikus adatokat, másrészt vizsgáljuk meg, hogyan biztosítható a zavartalan, megszakítás nélküli szállítás kriogén körülmények között.

Kritikus paraméterek

Ami fagyasztva van, az fagyott, nemdebár? Régebben egy kriogén küldemény szállítása egyszerű volt - lefagyasztottad, és már készen is állt a szállításra. Egyes anyagok, például vér vagy testnedvek esetében ez az egyszerű eljárás még mindig egy lehetséges járható út. Mindazonáltal tudjuk, hogy az érzékenyebb szállítmányok - terápiás sejtek, DNS és emberi szövetek - esetén számos tényező befolyásolja a körülményeket - lehet-e dönteni a mintát, mennyire rázkódhat, milyen hőmérséklet határértékek fogadhatók el. Nem is beszélve a DNS fagyasztásakor és megolvasztásakor alkalmazott tartósítási módszerekről, ami egy olyan kritikus folyamat, ami biztosítja a biológiai minta vagy a termék minőségét a szállítás során. Honnan tudható, hogy mindez megfelelően történik a termék szempontjából? -

Termékfejlesztés során stabilitási vizsgálatok történnek, amelyek meghatározzák a termék, a biológiai minta vagy a vizsgált gyógyszer alapanyag (IMP) kritikus azon paramétereit, amelyeket fenn kell tartani a szállítás során. És hogy miért olyan fontosak ezek a kritikus paraméterek? Ezek a paraméterek egyértelműen meghatározzák a termékek vagy a biológiai minták minőségének és hatékonyságának előírásait. A megbízható érzékelőktől származó adatok nem csak Önnek és a disztribúciós folyamat szereplői számára fontosak, hanem az előírások is megkövetelik ezeket. Ahogy a biotechnológiai iparágban egyre több beadvánnyal találkozunk, a globális szabályozások is egyre alaposabbak ezen speciális termékek értékelésében és a kritikus adatok dokumentálásában a betegek biztonságának érdekében.

A Kriogén szállítás előkészítése

Mindegy, hogy milyen érzékelőt használunk?

Különböző típusú érzékelők léteznek, de a Pt100-as érzékelő vált elfogadottá az iparágon belül, mivel ezek garantálják a megfelelő pontosságot. Emellett a monitorozó rendszerek esetén léteznek olyan csatlakozótípusok is, amelyek még inkább stabilabbá teszik az adatok biztonságos továbbítását. Ilyen például az M8-as csatlakozótípus.

Bármelyik érzékelőt is használjuk mindenképp el kell végezni a teljes rendszer minősítését, hogy a monitorozó rendszer minden eleme összehangoltan, megfelelően működik-e.

Kapott már kriogén szállítmányt olyan adatgyűjtővel, aminek sötét volt a kijelzője?

Repülővel szállított szállítmány a nagyobb tengerszint feletti magasságokban olyan külső nyomásnak van kitéve, ami a folyékony nitrogén nagyobb párolgásához vezethet. Ez viszont nemcsak a tartály belső hőmérsékletére lehet hatással, de az ellenőrző eszköz áramkörének vagy az akkumulátorának meghibásodását is okozhatja a szélsőségesen hideg hőmérséklet miatt. Monitor nélkül pedig ... nincs dokumentáció. A helyzet kritikus.

Szállítás előtt fontos, hogy egyeztessünk a szállítmányozóval, hogy az érzékelő elhelyezése és szigetelése megfelelő-e.

Az új LIBERO CE: Hőmérséklet adatok monitorozása felső szinten kriogén tartályokban, szárazjégben, és ultra alacsony hőmérsékleten történő szállításokhoz

Használhatók-e olyan speciális konfigurációs beállításokat az adatrögzítőn, amelyekkel megtakarítható a folyékony nitrogén töltési ideje?

 • Megjeleníti-e az adatrögzítő a hőmérséklet értékeket a tartály töltése közben?

 • Beállítható-e a hőmérséklet naplózása úgy, hogy az adatrögzítés akkor kezdődik, amikor a tároló hőmérséklete eléri -196°C-ot? Így megtakarítható a várakozási idő, és a mintákat akkor kell elhelyezni a tárolóban, amikor már optimálisak a feltételek.

 • Szüneteltethető-e a riasztást? Ebben az esetben a riasztás "szüneteltetése" dokumentálva van a PDF-jelentésben, nem kell kikapcsolni vagy megállítani a loggert, lementeni a PDF jelentést,és újraindítani a mérést. Ezzel idő takarító meg, és elkerülhetőek a nézeteltérések, amiért le kellett állítani a naplózást.

A Kriogén szállítmány megérkezése

Mi történik, amikor a megérkezett szállítmány riasztási jelzéssel érkezik, de a jelentés nem egyértelmű.

Éles hőmérsékleti csúcs látható a hőmérsékleti görbén több hasonló szállítmánynál is ugyanabban az időpontban. Mi történhetett? Lehet, hogy a kinyitották a tartályt, amikor feltöltötték folyékony nitrogénnel? A szállító visszajelzése alapján ez a helyes megállapítás. Hogyan lehet kezelni ezt a riasztási eseményt, hogyan lesz dokumentál ez a hamis riasztás?

Ebben az esetben, a szoftver segítségével, ha létezik ilyen funkció, újraértékelési jelentés hozható létre, így kiadható a termék. De létezik jobb megoldás. Egy olyan adatgyűjtő segíthet a probléma megoldásában, amelyik folyamatosan mér ugyan, de rendelkezik egy riasztás be/kikapcsoló funkcióval, amellyel szüneteltethető a riasztás. Így az adatok továbbra is naplózásra kerülnek a háttérben, és a start/stop pontosan megjelenik a PDF-jelentésben.

Új célállomás, bizonytalan lehetőségekkel

Leszögezhető, hogy a sikeres kriogén szállítás érdekében biztosítani kell, hogy azadatok könnyen hozzáférhetőek legyenek. A legegyszerűbb módszer a fogadó fél részéről, ha rápillantunk az adatrögzítő monitorra és megnézzük, hogy volt-e riasztási esemény. Vezeték nélküli adatátvitel is lehetséges a leolvasáshoz, de valós időben mérő eszközök esetén szoftverre van szükség a kiolvasáshoz. A modern USB adatgyűjtőket csak egyszerűen be kell dugni a számítógépbe, és beágyazott nyers adatokkal PDF-fájl készül, anélkül, hogy speciális szoftverre lenne szükség.

Új célállomás esetén további szempont lehet az adatok visszaérkeztetése. Vagyis dokumentálni kell, hogy a szállítmány a megadott hőmérsékleti hatértékek között utazott. Ezek a jelentések szükségesek a későbbi auditálás során, amelynek legmegbízhatóbb útja egy felhőalapú adatbázis archívum, ami megfelel a 21 CFR 11 szabványnak.

Magas / alacsony csúcsérték a repülőgépeken

Ez általában a nemzetközi szállítmányok esetén tapasztalható jelenség. A Kriogén szállítmányok esetén az alacsony és magas hőmérsékleti értékek összhangban vannak a repülőgép helyzetváltoztatásával. Különböző gyártók kriogén tartályaiban a hőmérséklet lecsökkenhet röviddel a felszállás után, és röviddel a leszállás előtt megemelkedhet a nyugalmi állapothoz képest. Ezek a magas és alacsony csúcsok a repülőgép felszállása és a leszállása közben fellépő nyomásváltozás miatt keletkeznek. A hőmérséklet -165°C és - 196°C között változhat.

Lehetséges okok között szerepel, hogy a Dry Shipper-ben kevés a nitrogén, vagy nincs megfelelően beszerelve az érzékelő, és a tartály belsejében rossz helyen méri a hőmérsékletet. Ennek megállapítására érdemes a szervizzel felvenni a kapcsolatot, és elvégezni a teljes rendszer kalibrálását.

Adattovábbítás vezeték nélkül

Manapság sok lehetőség van az értékes biológiai gyógyszerek monitorozására vezeték nélküli adattovábbítással. Ilyenek az alacsony energiafelhasználású Bluetooth (BLE), GSMkompatibilis eszközök, "intelligens" dobozok, és más eszközök. Az USB adatgyűjtők továbbra is a kriogén szállítás szabványa marad, de nagy az érdeklődés és a fejlődés iránya a valós idejű megfigyelés felé, hogy a szállítmányok jobban megfigyelhetők legyenek valós időben, ami fontos lehet a proaktív hőmérséklet információk esetében.

Mi alapján hozható döntés, hogy mely típusú monitorozás felel meg a terméknek? Honnan tudható, hogy érdemes-e nagyobb beruházásokat végrehajtani, egy valós idejű hardverrel és szoftverrel? Az értékelési szempontok ugyanúgy tartalmazzák a szállítási folyamat közbeni lehetséges kockázatokat, a termék értékét, a szállítási módot és a termék élettartamát, mint az időmegtakarítást és az egész folyamat minőségének javítását.

A döntési szempontok minden cégnél eltérőek és egészen szubjektívek is lehetnek.

liberoMANAGER - a személyi asszisztens, amivel nyomon követhetők a szállítmányok és figyelmeztet az elveszett adatgyűjtőkre. Az adatokat a felhőben gyűjti és ellenőrizhető a szállítás folyamata

Az eszköz kiválasztásának szempontjai

 • Veszélyes anyagnak nem minősülő (DGR) gombelemekkel működik-e az adatgyűjtő készülék. Ez késlekedés nélküli nemzetközi szállítást tesz lehetővé.

 • A monitorozó készülék alkalmas-e az adatnaplózás megszakítására vagy a riasztás kikapcsolására a folyékony nitrogén töltése közben. A legcélravezetőbb, ha folyamatos a naplózás, de szüneteltethető a riasztás.

 • A kriogén szállítóeszköz minden része egy egységként van-e kalibrálva?

 • A logisztikai szolgáltató teljes mértékben alkalmas a kriogén szállítmányok kezelésére?

 • Válasszon olyan integrált megoldást, ahol az adatgyűjtő készülék, a tartókonzol és a felszerelés egyazon cég készíti el.

 1. hasznos tanács kriogén szállításhoz

 1. Évente rendszeresen ISO 17025 szabvány szerinti kalibráljuk az adatgyűjtő készüléket

 1. Évente végezzük el a teljes kriogén szállítórendszer kalibrációját

 1. Megfelelő tömítőanyagot használjunk az érzékelő felszereléséhez

 1. Helytelen használat vagy rendellenes leállás esetén ellenőrizzük, hogy az adatgyűjtő készülék továbbra is gyűjti-e az adatokat a háttérben

 1. Válasszunk minőségi készüléket, nagy memóriakapacitással (75500 adat), és hosszú élettartamú akkumulátorral, hogy biztosítható legyen a folyamatos monitorozás hosszabb szállítási idő és sokáig tartó folyamatos használat esetén is

 1. Használjunk olyan eszközt, amelynél az adatgyűjtés folyamatossága mellett szüneteltethető a riasztás az LN2 tartály töltésének idejére, és ez dokumentálható a PDF jelentésben

 1. Fontoljuk meg a vezeték nélküli adattovábbítást az adatok visszakereshetőségének és a termék érkeztetésének gyorsítása érdekében

 1. Gondoskodjunk arról, hogy a hőmérséklet jelentések biztonságos archiválása megtörténjen, hogy bárhol ellenőrizhető legyen, ha a szabályozás előírja a felülvizsgálatot

 1. Körültekintően ítéljük meg a szoftverfunkciók implementálását, pl. automatizálás érdekében

 1. Válasszunk legjobb minőségű monitorozó eszközt, ami teljes egészében a GDP/GMP követelmények szerint minősíthető

Következtetések

A kriogén technológia használata bonyolultabb, mint régen. Nagyobb a nyomás a gyártókon és szállítói partnereiken, hogy megfelelő legyen a termékbiztonság, és az értékes biológiai készítmények megfelelő kezelése.

Az adatok képesek bizonyítani, hogy a termék vagy a készítmény kiadható és biztonságos a használata - a szabályozók és a befektetők megelégedésére. Az adatbázis kezelő eszközök használata kulcsfontosságú, a kriogén szállítási folyamat átláthatósága, és szabályozhatósága érdekében. A betegek megbíznak a biztonságos és hatékony szállítási folyamatban!

Vegye fel a kapcsolatot az ELPRO cég magyarországi képviselőjével, a JKIT Bt-vel, ha részletesebben szeretne tájékozódni ebben a témakörben, illetve, ha érdekli, hogyan valósítható meg a kriogén szállítás stabil monitorozása LIBERO CE adatgyűjtővel és a liberoMANAGER felhő alapú adatbázisával. A LIBERO CE készüléket a piacon elérhető legjobb kriogén megoldásaként köszöntik, mivel nagy pontossággal és robusztus felügyeleti rendszerrel működik bármely üzemmódban. Az olyan funkciók, mint a BE/KI riasztó gomb, jelentősen egyszerűsítik a folyamatokat.

A gyógyszergyárak megbíznak az ELPRO készülékeiben, amelyek elősegítik a humán sejtek kriogén tartályokban történő szállítását világszerte.